EVOLVE Mångfaldscertifiering ägs och drivs av Institutet för lokal och regional demokrati (ID)
ID arbetade under 2011-2012 med att skapa ett verktyg för att mångfaldscertifiera arbetsplatser. Arbetet genomfördes i form av ett projekt som finansierades av Europeiska Socialfonden (ESF). Verktyget utvecklades utifrån ID:s erfarenhet och kompetens av utvärderingsmetodik, verksamhetsutveckling och mångfaldsarbete samt genom samverkan med experter i bland annat personal-, mångfalds-, och antidiskrimineringsfrågor.
Idag erbjuder EVOLVE Mångfaldscertifiering förutom certifiering, även tjänster i form av utbildning, utvärdering och processtöd i, av och kring frågor som relaterar till mångfald i arbetslivet, på arbetsplatsen och i organisationen, diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier samt aktiva åtgärder vilket är något som alla arbetsgivare ska arbeta med.
Lagen gällande de så kallade aktiva åtgärderna har förstärkts på en rad olika sätt. Aktiva åtgärder är ett förebyggande och främjande arbete för att inom en verksamhet motverka diskriminering och på annat sätt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett diskrimineringsgrund.
Arbetet med de aktiva åtgärderna omfattar:
Arbetet ska ske i samverkan med facket och arbetsgivaren ska dokumentera arbetet. Sedan 1 januari 2017 måste aktiva åtgärder innefatta alla diskrimineringsgrunder dvs, kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.
källa: www.do.se
Mångfald är för oss ett perspektiv som tar tillvara allas lika rättigheter och möjligheter och som motverkar risk för diskriminering på arbetsplatsen. Med ett aktivt och strategiskt mångfaldsarbete blir människors olikheter en tillgång!
I begreppet mångfald inkluderas bland annat alla sju (7) områden som finns med i svensk lagstiftning:
Diskriminering innebär att du blir sämre behandlad än någon annan, inte på grund av vad du kan eller dina erfarenheter, utan på grund av egenskaper som du inte kan påverka. Diskriminering kan vara direkt eller indirekt. I lagstiftningen finns det sju olika diskrimineringsgrunder: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnicitet, religion, funktionsnedsättning, sexuell läggning samt ålder.
Här följer några exempel på sådant som kan vara diskriminering:
källa: www.do.se